mainos_1116

Energiainfra ja uudet energiateknologiat (Viranomaismääräykset, direktiivit)

Kaksoisolennaisuusarviointi energia-alan yrityksissä

artikkelikuva: Kaksoisolennaisuusarviointi energia-alan yrityksissä

Selvityshankkeen tavoitteena on tukea energia-alan yrityksiä kaksoisolennaisuusarvioinnin toteuttamisessa EU:n kestävyysraportointidirektiivin (CSRD) mukaisesti. Hankkeen tuloksena on luotu toimialaopas, joka tarjoaa käytännön ohjeita olennaisuusarvioinnin suorittamiseen. Kaksoisolennaisuuden arviointi toimii pohjana CSRD:n mukaiselle kestävyysraportoinnille, ja sen tarkoituksena on selvittää yritykselle olennaiset kestävyyteen liittyvät vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet raportoitavaksi. Hankkeen tarkoituksena on yhtenäistää käytäntöjä ja helpottaa yritysten siirtymistä CSRD-vaatimusten mukaiseen raportointiin.

HANKE KOOSTUU kahdesta osasta: kirjallisuuskatsauksesta ja toimialaoppaasta. Kirjallisuuskatsauksessa analysoidaan energia-alan yritysten nykyisiä käytäntöjä kaksoisolennaisuusarvioinnin toteuttamisessa. Analyysi pohjautuu yritysten julkisiin vastuullisuusraportteihin, olemassa oleviin viitekehyksiin (kuten ESRS-standardit ja EFRAG_in ohjeistukset), sekä asiantuntijalähteisiin. Kirjallisuuskatsauksen tiivistelmä löytyy toimialaoppaan liitteistä.

Opas tarjoaa käytännön ohjeistusta yrityksille kaksoisolennaisuusarvioinnin toteuttamiseen. Se sisältää kuvauksen arviointiprosessin vaiheista: taustatyö, arvoketjun määrittely, sidosryhmien osallistaminen, vaikutuksen ja taloudellisen olennaisuuden arviointi sekä hyväksyminen ja päivitysprosessin suunnittelu. Työvaiheisiin on laadittu havainnollistavia esimerkkejä, nostoja toimialakyselystä ja vinkkejä. Opas hahmottaa toimialalle ominaiset kestävyysteemat, jotka useimmiten nousevat olennaisiksi raportoitaviksi aiheiksi energiayhtiöiden kaksoisolennaisuusarvioinnin myötä.

Hankkeen tulokset osoittavat, että kaksoisolennaisuusarvioinnin käytännöt energia-alalla ovat vielä kirjavia, ja yrityksillä on erilaisia lähestymistapoja sen toteuttamiseen. Keskeisiä havaintoja ovat, että arviointiprosessia ei ole vielä vakiinnutettu, ja yritykset hyödyntävät erilaisia menetelmiä esimerkiksi olennaisten kestävyysaiheiden arvioimisessa ja kynnysarvojen asettamisessa, mikä vaikeuttaa vertailtavuutta. Sidosryhmien osallistamisen mallit vaihtelevat. Arvioinnin tukena yritykset ovat hyödyntäneet esimerkiksi kyselyitä, haastatteluita ja jo kertynyttä sidosryhmätietoa. Ilmastonmuutos ja oma työvoima ovat kyselyyn vastanneille yleisimmin tunnistettuja olennaisia kestävyysteemoja.

Yhteenvetona voidaan todeta, että kaksoisolennaisuusarvioinnin toteutus kehittyy ja yhdenmukaistuu tulevina vuosina, kun CSRD:n mukainen kestävyysraportointi ja sen käytännön vakinaistuvat. Yritysten kannattaa panostaa sidosryhmäyhteistyöhön, arvoketjun kattavaan tarkasteluun ja arviointiprosessin selkeyttämiseen, jotta ne voivat varmistaa vaatimustenmukaisen ja vertailukelpoisen kestävyysraportoinnin.

Hankkeen toteutti Ecobio Oy. Hankkeen rahoitti Sähkötutkimuspooli.

Lisätietoja: energia.fi

Teksti: Energiateollisuus ry
Kuva: Pixabay

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa Enertec

Enertec uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
Enertec 1/2025

enertec

UUTISVIRTA




Seuraa Enertec
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »