Energian tuotanto, jakelu ja varastointi (Jätteenpoltolaitokset, Lämpökeskukset ja -laitokset)
Energiatuotanto ja -jakelu (Kattilat ja kattilalaitokset, Kunnonvalvonta ja diagnostiikka, Tuhkan ja kuonan käsittely)
Käyttö ja kunnossapito (Modernisointipalvelut, Siivous ja puhtaanapito)

Ääninuohous mahdollistaa siirtymän turpeesta biopolttoaineeseen

artikkelikuva: Ääninuohous mahdollistaa siirtymän turpeesta biopolttoaineeseen

Turpeen polton vähentyessä Suomen turvevoimaloissa siirrytään usein puupohjaisten polttoaineiden käyttöön. Niiden ongelmana on kattiloiden likaantuminen ja sen tuoma puhdistustarve. Likaantumisongelma voidaan ehkäistä, kun voimalaan asennetaan kustannustehokkaat ääninuohouslaitteet.

Yksi ääninuohousta hyödyntävä voimala on Ylivieskassa sijaitseva Oy Perhonjoki Ab:n Vieskan Voiman CHP-voimalaitos, joka on alun perin suunniteltu turvevoimalaitokseksi.

”Olemme siirtymässä laitoksessa puupohjaisiin polttoaineisiin ja turpeen osuus laitoksen polttoaineesta on pudotettu lähes 80 prosentista alle 30 prosentin. Suunnitelmissa on pudottaa turpeen osuus vuoteen 2025 mennessä jopa nollaan tai vähintäänkin kymmeneen prosenttiin”, voimalaitospäällikkö Tommi Salo kertoo.

kuva

Nopea takaisinmaksuaika

”Pari vuotta sitten laitoimme Nirafonin paineilmakäyttöisiä ääninuohoimia voimalan ilman ja syöttöveden esilämmittimiin. Viime kesänä lisäsimme kattilan tulistimille Nirafonin nestekaasutoimiset ääninuohoimet. Prosessilämpötilojen ja muiden prosessiarvojen perusteella voi todentaa, että laitteilla on selkeä vaikutus kattilan toimintaan. Ilman puhdistimia meillä olisi varmasti ongelmia laitteiden likaantumisen ja tukkiintumisen vuoksi”, Salo kertoo.

Ääninuohoimien asennukseen menee 1 - 2 työpäivää. Kiinteästi asennettava laitteisto ei juuri tarvitse huoltoa, eikä laitoksilla tarvita ylimääräisiä seisokkeja puhdistusta varten.

kuva

”Olemme arvioineet nuohouslaitteiden takaisinmaksuajaksi 2 – 3 lämmityskautta” Salo toteaa.

Ensimmäiset Nirafonin ääninuohouslaitteet suunniteltiin 1980-luvulla ja niitä on jatkuvasti kehitetty paremmaksi. Laitteet valmistetaan Suomessa ja niitä on asennettu satoihin voimalaitoskattiloihin sekä lämpökeskuksiin ympäri maailmaa.

Lisätietoja: nirafon.com

Teksti: Jari Peltoranta

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa Enertec

Enertec uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
Enertec 4/2024

enertec

UUTISVIRTA




Seuraa Enertec
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »