Energiainfra ja uudet energiateknologiat (Hankkeet, projektit ja rahoitus, Viranomaismääräykset, direktiivit)
Energialähteet ja polttoaineet (Vetyteknologia, polttokennot)
Savo-Karjalan alueella on potentiaalia vetytalouden edistämiseksi, mutta liikkeellelähtö vaatii yhteistyötä ja selkeyttä vetytaloutta säätelevään lainsäädäntöön
Kuopion Energia ja Savon Voima selvittivät syksyllä 2021 yhdessä Korkia Consulting Oy:n kanssa vetytalouden mahdollisuuksia Savo-Karjala-alueella. Työssä tunnistettiin, että Savo-Karjalan alueella on useita maantieteellisiä keskittymiä, joissa vetytalouden edistäminen olisi energiajärjestelmän näkökulmasta mahdollista ja luontevaa. Kehityksen edistämiseksi tarvitaan alueen toimijoiden yhteistyötä sekä teknologianeutraalia toimintaympäristöä ja poliittista ohjausta.
Vetytalous on selvityksen mukaan globaalisti ja Suomessa alkuvaiheessa, mutta voimakkaassa kasvussa. Suomi on osaltaan hivuttautumassa mukaan vetytalouden globaaliin kasvumarkkinaan. Suomessa tehdään jo nykyisellään vetytalouden teknologista kehitystyötä laajalla rintamalla. Selvitystyössä tunnistettiin, että Savo-Karjalan alueella on useita alueellisia keskittymiä, joissa vetytalouden edistämiselle olisi erinomaiset edellytykset. Näillä alueilla yhdistyvät mahdollisuudet hyödyntää vedyntuotannosta syntyvää lämpöä kaukolämpöverkostossa, ottaa talteen hiilidioksidipäästöjä ja tuottaa jalostettuina lopputuotteina esimerkiksi liikenteen synteettisiä polttoaineita.
Kehityksen liikkeelle saaminen vaatii alueellista yhteistyötä ja hankeselvitysten aloittamista. Samanaikaisesti on edistettävä teknologianeutraalin lainsäädännön ja toimintaympäristön kehitystä, mikä mahdollistaa suotuisat investointiedellytykset vähähiilisille vetytalouden ratkaisuille.
Mahdollisuudet Savo-Karjalan vetytalouden kehittämiseen ovat olemassa, mutta tarvitsemme selkeää yhteistä tahtotilaa ja keskustelua eri osapuolten välillä. Mahdollisuuksien hyödyntäminen vaatii aktiivisuutta ja oma-aloitteisuutta alueellamme toimivilta yrityksiltä ja päättäjiltä, sanoo Savon Voiman toimitusjohtaja Arto Sutinen.
Suomen hallitus on julkistamassa kansallisen vetystrategian vuonna 2022, minkä toivotaan yhdessä EU:n lainsäädäntökehityksen kanssa luovan selkeämmän investointi- ja toimintaympäristön vetytalouden kehittämiseksi. Myös kotimaisten tukitoimenpiteiden täytyy kohdentua teknistaloudellisesti ja päästövähennysvaikutusten näkökulmasta potentiaalisimmille maantieteellisille alueille.
Savo-Karjalan alueella on useita liikenteen solmukohtia, teollista toimintaa ja vihreää hiilidioksidia metsäteollisuuden prosesseista. Meillä on erinomaiset mahdollisuudet päästövähennysten toteuttamiseen ja taloudellisen lisäarvon tuottamiseen, toteaa Kuopion Energian toimitusjohtaja Esa Lindholm.
Selvitystyön pohjalta Kuopion Energia ja Savon Voima jatkavat tunnistettujen mahdollisuuksien arvioimista ja keskusteluja alueen muiden toimijoiden kanssa. Yhtiöt peräänkuuluttavat alueen toimijoiden oma-aloitteisuutta, aktiivisuutta ja yhteistyötä, jolla varmistetaan Savo-Karjala-alueen vetytalouden kehittymisedellytykset.
Kuva: Pexels
Lähde: Korkia