Energiatuotanto ja -jakelu (Automaatio- ja prosessinohjausjärjestelmät, Pumput)
Käyttö ja kunnossapito (Etäluenta, Kunnonvalvonta)
Tiedonhallinta, tietojärjestelmät, digitalisaatio (IoT-palvelut ja tiedonkeruu, Kunnossapitojärjestelmät)
Vesitekniikka
Ympäristöteknologia
Fiksumpia pumppuja, venttiilejä ja suodattimia, kiitos!
Digitalisuus tuo nostetta Lappeenrantalaisen Flowroxin liiketoimintaan ympäri maailman
Uusia teknologioita hyödyntävät teollisuuslaitokset käyttävät IoT-, AI- ja datapohjaisia ratkaisuja jatkuvasti enemmän – mutta digitaalisuus ja käytettävyys tulee myös ns. hardware-puolelle. Esimerkiksi uuden sukupolven venttiilit ja pumput ansaitsevat jo äly-etuliitteen – ja evoluutio jatkuu edelleen.
Digivallankumous voi myös tuoda huomattavaa kilpailuetua pumppujen ja venttiilien valmistajille. Lappeenrantalainen yhdeksän tytäryhtiön ja laajan edustajaverkoston kautta ympäri maailmaa toimiva konepaja Flowrox päätti tehdä älyloikan venttiili- ja pumppupuolella muutama vuosi sitten.
Asiakkuusratkaisuista vastaava päällikkö Simo Rounela tuli taloon 2017, kun Flowroxissa puhalsivat uudet tuulet. Yrityksen strategiaan oli kirjattu, että liiketoimintaan haetaan nostetta muuttamalla venttiilit ja pumput mahdollisimman älykkäiksi.
Lisäsimme tuotteisiin sensoreita, jotka mahdollistavat laitteen seurannan ja kunnonvalvonnan. Tiedot voidaan kerätä pilvipohjaiseen palveluun tarkempaa analysointia ja raportointia varten, mistä päin maailmaa tahansa, Rounela kuvailee.
Samaan hengenvetoon hän muistuttaa, että pelkkä datan kerääminen on yhtä tyhjän kanssa – jutun juoni piilee siinä, miten analytiikkatyökalujen avulla mennään datan sisään ja tiristetään sieltä esiin jotain merkityksellistä ja arvokasta.
Asiakashyödyt saadaan tarkasti analysoimalla, Rounela kuittaa.
Hallitse virtaa
Flowrox on erikoistunut virtauksensäätö-, suodatus- ja ympäristötekniikoihin sekä teollisiin automaatioratkaisuihin. Yrityksen erikoisalaa ovat luotettavat, vaativiin prosessiolosuhteisiin tarkoitetut ratkaisut ja sen tuotteet ja palvelut sopivat moniin prosessiteollisuuden käyttökohteisiin kuten kaivos- ja mineraaliteollisuuteen, metallurgiaan, rakennusalalle sekä energia- ja ympäristöteollisuuteen.
Rounela kertoo, että älykkäät seuraavan sukupolven venttiilit, pumput ja suodattimet antavat tietoja luotettavaa ja kustannustehokasta tuotantoa varten. Käyttöpaikkojen reaaliaikaiset tiedot auttavat optimoimaan tuotannon ja maksimoimaan tulokset.
Flowroxilla on oma Digitaaliset Palvelut -osasto pitämässä huolta, että laitteet saadaan keskustelemaan keskenään – ja juttu luistaa. Teollisen automaation parissa meillä työskentelee noin 40 ihmistä, Rounela kertoo.
Flowroxin asiakkuusratkaisuista vastaava päällikkö Simo Rounela.
Digitaaliset palvelut voidaan integroida jo asennettuihin laitteisiin ja ohjausjärjestelmiin ja ne sopivat myös yhteen kolmansien osapuolten laitteiden kanssa. Tarkoituksena ei myöskään ole korvata asiakkaan käyttämiä järjestelmiä (esimerkiksi DCS tai SCADA).
Etävalvonta haastaa maantieteen rajat tosissaan. Flowroxin ammattilaiset voivat valvoa Suomesta käsin, miten sen toimittama pumppu vaikkapa eteläamerikkalaisella kaivoksella toimii. Kun data virtaa, voidaan ennakoida esimerkiksi varaosien tarve ja hoitaa tilanne ilman, että tuotantoon tulee seisokkeja.
Toimijoita joka lähtöön
Perinteisen konepajan muutos digitaloksi on tavallaan muuttanut koko firman identiteetin: kun ennen myytiin pumppuja, venttiileitä ja teollisia suodatinratkaisuja, nyt kaupan on älykkäitä järjestelmiä ja automaatiosovelluksia. Lisähaaste tulee siitä, että digitalisaatioaallolla ratsastajia on niin paljon, että aallon harjalla seisotaan jo melkein olkapäät kiinni toisissaan.
IoT-puolella on paljon erilaisia toimijoita, jolloin erottautuminen nousee hyvin tärkeäksi tekijäksi. Meidän kohdallamme lisäarvoa tulee siitä, että me hallitsemme pumput ja venttiilit tasan tarkkaan – ja kun lisäämme niihin digitaalisia ominaisuuksia, osaamme tehdä sen järkevällä tavalla, joka todella auttaa asiakasta, Rounela summaa. Flowroxilla onkin yli 40 vuoden kokemus virtaustekniikasta.
Järjestelmästä saatavan tiedon avulla voimme auttaa asiakasta heidän mahdollisissa ongelmissaan. Tarjoamalla IoT-palveluita perinteisten tuotteiden yhteydessä voimme luoda paremman ja pitkäkestoisen suhteen asiakkaidemme kanssa.
Asiakkaan mieliharmit voivat olla moninaiset. Suodatuksen ja virtauksenhallinnan tekniset haasteet ovat yleisiä käyttökohteissa, joissa syövyttävät, kiteytyvät tai muuten haastavat väliaineet ovat osa päivittäistä prosessia. Suodatusjärjestelmien täytyy toimia mahdollisimman hyvin toimintahäiriöiden ja turvallisuusriskien välttämiseksi.
Itseoppiva analytiikka auttaa ennakoimaan huoltoja
Suorituskykyä kovassa paikassa
Rounela huomauttaa, että haasteista huolimatta on tärkeää varmistaa jatkuva ja turvallinen tuotantoprosessi. Tehokkuus alkaa käytössä olevista laitteista: oikeilla laitevalinnoilla on erityisen suuri merkitys, kun kyseessä ovat erittäin rankat olosuhteet.
Flowroxilla on aina tiedostettu, että kun käsitellään syövyttäviä, kuluttavia ja hankalia aineita, monet laitteet pettävät. Raskaan sarjan Flowrox-pumput ja -venttiilit on suunniteltu kestämään tuotantolaitosten haastavat olosuhteet sekä syövyttävät ja hankaavat aineet. Ne myös maksavat itsensä takaisin nopeasti, mikä luonnollisesti sopii asiakkaan pirtaan mainiosti.
Jotta asiakkaan prosessit saadaan linkitettyä IoT-maailmaan ilman kitkaa, tarvitaan dataportaali, jossa riittää vääntöä ja syvyyttä. Flowroxin syömähampaana toimii MalibuTMonline- portaali, joka mallintaa asiakkaan prosessin teollisen internetin keinoin.
Rounelan mukaan Flowrox Malibu ennakoi viat todella varhaisessa vaiheessa, jolloin huollot voidaan suunnitella tehokkaasti ja odottamattomat seisokit minimoida. Malibun kehittämisessä Flowrox sai tukea joensuulaiselta Process Genius -yritykseltä.
Malibu lanseerattiin vuonna 2016 ja se on koko Digital Services -toimintamme ytimessä, toteaa Rounela.
Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy:n pumppaamo ja etänäkymä Flowrox MalibuTM -käyttöliittymässä.
Malibun malliin
Miten Malibu sitten toimii käytännössä? – Rounela kertoo, että Flowroxin asiakas saa halutessaan älykkäiden venttiilien ja pumppujen mukana käyttöliittymän, joka vastaanottaa laitteista tietoa. Käyttöliittymä tuo laitoksen yleistilanteen ja siihen liittyvät tiedot visuaaliseen viitekehykseen. Itseoppiva analytiikka auttaa ennakoimaan huoltoja, varaosatarpeita ja muita kriittisiä tekijöitä sekä optimoimaan asiakkaan prosessia. Asiakas voi seurata laitteen toimintaa reaaliajassa ja puuttua mahdollisiin häiriötilanteisiin.
Malibua käytetään paljon myös muiden prosessilaitteiden seurantaan ja analysointiin, jolloin siitä saadaan suurin hyöty myös tuotannon optimoinnin kannalta. Yhden laitteen seurannalla ei vielä saavuteta suuria muutoksia, Rounela huomauttaa.
Terrafamella Flowrox MalibuTM käytetään suodatusjärjestelmän seurantaan ja optimointiin. Järjestelmän avulla voidaan analysoida poikkeamia ja raportoida suodatusprosessin toimintaa todella tarkasti. Kuvassa Terrafamen MTO käyttöinsinööri Juha Paavilainen ja Simo Rounela Flowroxilta.
Malibu tuo yhteen koko digitaalisten ratkaisujen pakettimme antureista ja mittareista tietoturvaan, datanhallintaan ja analysointiin. Malibun käyttömahdollisuudet ovat paisuneet kuin pullataikina viime aikoina, toteaa Rounela ja ennustaa digivallankumoukselle hyvää tulevaisuutta.
Nykyinen teollisuuden älytrendi varmasti jatkuu ja vahvistuu 2020-luvulla.
Yhtenä haasteena Rounela näkee tietoturvallisuuden: kun data on kaikki kaikessa, siitä on myös pidettävä huolta eri tavalla kuin aikaisemmin. Flowroxin digitaaliset palveluratkaisut on suojattu muun muassa SSL/TSL-suojauksella. Samaa teknologiaa käytetään esimerkiksi verkkopankeissa.
Tietoturvan rooli tulee korostumaan. Kun projektia lähdetään toteuttamaan, tietoturva-asiat pitää huolella miettiä loppuun asti jo ennen starttia.
Teksti: Sami J. Anteroinen
Kuvat: Flowrox