Energiatuotanto ja -jakelu (Mittalaitteet, sensorit)
Käyttö ja kunnossapito (Mittaukset, mittalaitteet)
Uusia mittalaitteita maakaapelien laadunvalvontaan
Maakaapeloitujen keskijänniteverkkojen laadunvalvontaan ja vianpaikannukseen on kehitetty aiempaa monipuolisempia mittalaitteita. Niillä on mahdollista tehdä verkoston häviökerroin- ja osittaispurkausmittauksia, joilla saadaan paljon tietoa kaapelien vioista ja ikääntymisestä.
Viime vuosina Suomessa on siirretty paljon keskijännitteisten sähköverkkojen ilmajohtokaapeleita maan alle, muun muassa myrskyvaurioiden välttämiseksi.
Maakaapeloitujen verkkojen käyttöönotossa on yleensä tehty vain eristysvastusmittauksia ja vaipaneheysmittauksia, Eurolaite Oy:n myynti-insinööri Ville Knuutinen kertoo.
Vanhat mittaustavat eivät välttämättä aina anna oikeaa kuvaa mitattavan kaapelin ja sen varusteiden kunnosta ja asennuksen laadusta. Tästä syystä kaapeliverkon diagnosointiin on kehitetty häviökerroin- ja osittaispurkausmittaukset.
Tällaisiin mittauksiin soveltuvat esimerkiksi itävaltalaisen Baurin valmistamat Frida TD ja PD Tad62 -mittalaitteet. Niitä käyttävät esimerkiksi sähköverkkoyhtiöt ja -urakoitsijat – muun muassa asennustyön laadunvalvonnassa ja maakaapeliverkon kunnonnonhallinnassa – sekä vianpaikannuksia suorittavat yritykset.
Tarkkaa dataa käyttöönotto- ja kunnossapitomittauksiin
Häviökerroinmittauksella saadaan tietoa maakaapelin eristeen ja sen varusteiden kunnosta ja asennuslaadusta. Näitä heikentävät yleensä asennusvirheet, kosteus kaapelissa tai varusteissa sekä ikääntyminen. Mittaamalla saadaan myös viitteitä mahdollisista osittaispurkauksista, joista voidaan arvioida varsinaisen osittaispurkausmittauksen tarvetta.
Mitattaessa käytetään kolmea eri jännitetasoa ja katsotaan, miten häviökertoimen keskiarvo kehittyy mittausten aikana, Knuutinen selittää.
Osittaispurkausmittaus puolestaan osoittaa sekä kaapelien asennusvirheet että kaapelivarusteiden ja -materiaalien virheet. Tosin kaapeleissa harvoin on valmistusvirheitä, mutta mittauksilla voidaan löytää myös asennuksesta johtuvia virheitä tai vaurioita tai väärin asennettuja kaapelijatkoksia. Knuutisen mukaan uudet Baurin mittalaitteet soveltuvat hyvin myös yhdistelmämittauksiin, Silloin yhdellä kytkennällä pystytään tekemään sekä häviökerroin- että osittaishäviömittauksia. Yhden tunnin aikana saadaan tehtyä mittaukset kolmelle vaiheelle, joten mittausaikaa säästyy, vakuuttaa Knuutinen.
Häviökerroinmittauksessa käytetään 0,1 Hz:n VLF-matalataajuussignaalia. Näin mittalaitteet on saatu kooltaan pienemmiksi kuin vanhemmat laitteet, jotka mittaavat 50 Hz:n siniaalloilla. Kun kaapeliviat löydetään ajoissa, verkon kunnossapitotoimet voidaan tehdä suunnitellusti ja kohdennetusti. Tämä pidentää maakaapeliverkon käyttöikää ja alentaa elinkaarikustannuksia. Suomessa häviökerroinmittauksia ei ole toistaiseksi käytetty kovin paljon, mutta esimerkiksi Keski-Euroopassa ja Aasiassa ne ovat jo yleisiä, Knuutinen mainitsee ja jatkaa:
Esittelemme BAUR:n mittalaitteita laajasti tulevilla SähköValoTeleAV-messuilla. Tulemme pitämään messuilla myös tietoiskuja aiheeseen liittyen.
Lisätietoja: www.eurolaite.fi
Teksti: Ari Mononen