mainos_1046

Energiatuotanto ja -jakelu (Suodatinjärjestelmät, suodattimet)

Sitä parempaa sähköä, kiitos!

Kaikki sähkö ei suinkaan ole samanlaatusta - ja sekundasähkö voi tehdä ison loven lompakkoon

artikkelikuva: Sitä parempaa sähköä, kiitos!

Sähkön laatu ei ole itsestäänselvyys. Toimitusjohtaja Kari Tuomala Merus Power Dynamics Oy:stä tietää, että sähkön laadun ongelmiin törmätään usein silloin, kun sähkölaitteita syötetään jollain lailla epätäydellisellä jännitteellä. Heikko laatu voi vaikuttaa sähkön mittauksen virheettömyyteen tai aiheuttaa suojareleiden toimintahäiriöitä. Tämän lisäksi heikentynyt sähkön laatu voi myös johtaa sähkölaitteiden häiriöihin tai vaurioihin, jolloin tuottavuus kärsii herkästi.

"MEIDÄN LIIKEIDEANAMME on alusta asti ollut pitää huolta siitä, että sähkön laatu pysyy hyvällä tasolla." Käytännössä tämä tapahtuu rakentamalla sähkön laatua parantavia aktiivisuodattimia ja kompensaattoreita yhtiön tehtaalla Nokialla - ja myymällä tuota huipputeknologiaa maailmalle.

"Laitteemme suodattavat sähköstä häiriöt pois ja tekevät siitä sinimuotoista", Tuomala kuvailee.

Kysyntä tapissa
Lokakuussa 10 vuotta täyttävä yritys on elänyt kovaa kasvuaikaa, koska tarve parempilaatuiselle sähkölle on hirmuinen esimerkiksi teollisuudessa ja sairaaloissa. Lisäksi uusiutuvan energian buumi on satanut suoraan yrityksen laariin.

"Esimerkiksi aurinko- tai tuulisähkö on harvoin tasalaatuista, joten meidän laitteillamme voidaan tilannetta auttaa huomattavasti", Tuomala toteaa. Merus Power on vuonna 2018 voittanut Suomessa jo kaksi megawattiluokan energiavarastoprojektia, joissa sovellusalueena on kantaverkon taajuuden säätö ja sähkön laatu.

Sähkön laatuun vaikuttavia osatekijöitä on koko liuta: jännitekuopat, jännitteen nousut, transienttiylijännitteet, taajuuspoikkeamat, jännite-epäsymmetria... Usein heikkolaatuinen sähkö "syö" verkkoon kytkettyjen laitteiden käyttöikää salakavalasti.

"Jos ajatellaan vaikka harmonisia yliaaltoja, niin jos harmoninen kokonaissärö on yhdeksän prosenttia, verkossa olevien sähkömoottorien elinkaari puolittuu." Pelätyt harmoniset yliaaltojännitteet aiheutuvat pääasiassa jakelujärjestelmään kytketyistä, tehoelektroniikkaa sisältävistä sähkönkäyttäjien epälineaarisista kuormista.

"Esimerkiksi sairaalassa sähkön laadun on oltava virheetöntä. Samalla on totta sekin, että sairaalassa on kallis laitekanta, josta on pidettävä huolta."

Ongelmanratkaisija Suomesta
Isossa-Britanniassa Merus Power on hovihankkijana jo viidessä sairaalassa ja yhteistyö on sujunut hyvin. Markkinaan päästiin kiinni, kun Meruksen paikallinen kumppani teki analyysin yhden sairaalan sähköverkosta, jossa esiintyi selittämättömiä ongelmia.

"Me tulimme sitten apuun ja aloitimme mittaamalla sähköverkon. Ratkaisuksi tuli kompakti ja hiljainen aktiivisuodatin, joka suodattaa sähköstä häiriöt pois lähes reaaliajassa", kuvailee Tuomala. Brittien lisäksi myös kiinalaiset ovat kunnostautuneet sairaalarintamalla: Kiinassakin puolisentusinaa sairaalaa hyödyntää Meruksen "sähkönpuhdistuspalvelua".

Kovan luokan teknologialle on haettu patentit USA:ssa ja Etelä-Koreassa. "Näiden lisäksi meillä on EU-patentti", kertoo Tuomala.

Tuomalan mukaan yritykset ottavat yhteyttä, kun heillä on tarvetta parantaa prosesseja, säästää energiaa ja saada enemmän irti olemassa olevista laitteistaan. Esimerkiksi terästeollisuus on hyvin edustettuna tässä porukassa.

"Mahdollisuus saada vaikkapa 10 % enemmän tehoja valokaariuunista on aika houkutteleva, jos ajatellaan terästehtaiden tuotantoprosesseja", hän kuvailee.

"Esimerkiksi Ecuadorissa terästehtaalla saatiin kapasiteettia reilusti ylös meidän laitteittemme avulla." Vastaavia toimituksia on tehty myös mm. Sudaniin ja Thaimaahan.

Jättitoimitus Australiaan
Tuorein vienticase tulee silti vieläkin kauempaa eli Australiasta. Kyseessä ei tosin ole terästehdas:

"Australiassa 175 megawattia tuulivoimaa liitetään sähköverkkoon meidän laitteidemme avulla, jotka on tehdastestattu etukäteen", kertoo Tuomala diilistä, joka tuo arviolta neljännes yrityksen vuoden 2018 liikevaihdosta. Neljästä kontista koostuva toimitus saapui Australiaan lokakuun alussa ja otetaan käyttöön marraskuussa.

"Australiassa halutaan, että verkkoon menevä uusiutuva sähköenergia on hyvälaatuista ja meillä on osaaminen varmistaa, että häiriöt suodatetaan pois. Sikäli kyseessä on aika tavanomainen uusiutuva energian projekti, mutta mittakaava on suuri ja verkkoyhtiön vaatimustaso sähkön laadulle kova", Tuomala lisää.

Toimituksia on tehty Tuomalan mukaan jo 35 maahan ja oma toimisto on Suomen lisäksi Singaporessa. "Partneriverkostoomme kuuluu 25 maata", hän lisää.

Kansainväliseksi syntynyt
Merus Power on tyypillinen "born global"-yritys siinä mielessä, että suurin osa bisneksestä on alusta asti ollut maailmalla. Ei ole tavatonta, että yrityksen viennin osuus liikevaihdosta on luokkaa 95-98 %.

"Tänä vuonna meillä on pari vahvaa kotimaista projektia, joiden ansiosta kotimaisuusaste on kerrankin isompi toimituksissa." Viennin osuus bisneksestä lienee tänäkin vuonna silti 90 prosentin hujakoilla.

Laitteiden suunnittelu ja valmistus on sen sijaan hyvinkin sinivalkoista. Nokian kumitehtaan vanha teollisuusrakennus sopii Merus Powerin pirtaan hyvin, sillä se mahdollistaa vahvat sähkönsyötöt, joita tarvitaan tuntikausia kestävissä, huippuvaativissa testiajoissa.

"Tehdas on palvellut meitä hyvin ja nyt on laajennus menossa. Myös jatkossa aiomme hoitaa kokoonpanon ja testauksen Nokialla", Tuomala lupaa.

Ensimmäinen tuote uunista ulos
Merus Power juhlistaa 26.10.2008 kymmenettä toimintavuottaan. "Yhtiön omaan tuotekehitykseen perustuvat sähkön laatua parantavat laitteet ja järjestelmät ovat teknisesti maailman huippua - ja tähän pisteeseen on päästy pitkäjänteisellä kehitystyöllä, ennakkoluulottomuudella ja asiakkaiden tarpeita kuuntelemalla", listaa toimitusjohtaja.

"Meillä kesti puolitoista vuotta saada ensimmäinen toimiva laite kuntoon, mutta usko oli kova koko ajan", muistelee Tuomala. Ensimmäiset toimitukset tehtiin Taiwaniin, Kiinaan ja Englantiin.

Pian kävi selväksi, että vaivannäkö ei ollut turhaa. Alkuvuosina Meruksen kasvuvauhti sai aikaan sen, että yhtiö komeili toistuvasti maamme nopeimmin kasvavien yritysten listalla. Mutta vaikka diiliä tulee ympäri maailmaa, ei henkilöstön määrä ole paisunut valtavaksi:

"Meillä on noin 30 ihmistä töissä", Tuomala vahvistaa.

Vektorit ylöspäin
Hyvä tilauskertymä 2018 ja yhtiön kasvustrategia edellyttävät lisäresursseja ja parhaillaan on meneillään rekrytointiprosessi uusien kykyjen hankkimiseksi. "Meillä on hieno tiimi, jossa on konkarien lisäksi mukana paljon nuoria, fiksuja insinöörejä", Tuomala kehaisee joukkoaan.

Ennätysvuoden jälkeen odotetaan uusia ennätyksiä. Uusiutuvien globaali voittokulku tarkoittaa sitä, että Meruksella puhelimet soivat edelleen. Samaten parantunut tietoisuus siitä, miten heikkolaatuinen sähkö raastaa rikki kalliita koneita ja laitteita, tarkoittaa hyviä bisnesapajia.

"Teollisuus, sairaalat ja datacenterit ovat hyviä esimerkkejä paikoista, joissa sähkön laatu on tärkeää, mutta käyttömahdollisuuksia on lähes kaikkialla", Tuomala toteaa.

Teksti: Sami J. Anteroinen
Kuvat: Merus Power Dynamics Oy

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa Enertec

Enertec uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
Enertec 1/2024

enertec
mainos_1057

UUTISVIRTA




Seuraa Enertec
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »